Vermoeidheid

Een ergotherapeut helpt bij het omgaan met chronische vermoeidheid. De behandeling wordt afgestemd op de individuele situatie van de patiënt.

Vermoeidheid

‘S morgens geen energie hebben om je aan te kleden, dan maar weer die gemakkelijke joggingbroek…. Geen energie hebben om boodschappen te doen, dan maar weer wat bestellen… Geen energie hebben om op verjaardagsvisite te gaan bij je favoriete neefje, dan maar weer een berichtje om af te zeggen… Geen energie om iets leuks met de kinderen te gaan doen, dan maar weer een filmpje opzetten… Is dit herkenbaar? Iedereen is wel eens moe en dit is helemaal niet erg als dit af en toe voorkomt. Het is wel een probleem als dit langere tijd aanhoudt en structureel belemmeringen oplevert in het dagelijks leven. Dit kan diepgaande gevolgen hebben voor je werk, gezinsleven, relatie, huishouden, sociale contacten en hobby’s.

Oorzaken:

De oorzaken van vermoeidheid kunnen verschillen zijn, zoals o.a. een spierziekte, CVA, reuma, chronisch vermoeidheidssyndroom, fibromyalgie, rugklachten of burn out. Soms is er geen duidelijke oorzaak, maar is het lijden onder deze onzichtbare boosdoener groot.

ergotherapie zandvoort vermoeidheid
vermoeidheid

Wat nu?

Wat kan je doen met vermoeidheidsklachten? Waarschijnlijk ben je al bij de huisarts geweest, misschien ben je doorverwezen naar een professional en heb je zelf onderzoek gedaan op internet. Veel tips en leef adviezen gekregen, maar heeft dit niet het gewenste resultaat gehad. Je hebt nog steeds niet het gevoel dat je grip hebt op vermoeidheid.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Wij bieden begeleiding aan op maat. De eerste stap is om inzicht te verkrijgen in de dagelijkse activiteiten en de vermoeidheid. Misschien heb je dit al vaker gedaan door tijdschrijflijsten in te vullen. Dit is best intensief, maar zeer waardevol, mits ze met de juiste begeleiding worden geanalyseerd. De tweede stap is bepalen hoe hoog je daadwerkelijk belastbaar bent. Wanneer dit duidelijk is, kan je de dagen zo invullen, dat je niet meer continu over je grens heen gaat. Zo zorg je ervoor dat je batterij weer voldoende wordt opgeladen. Dit betekent niet dat je nog minder moet gaan doen. In tegenstelling zelfs, vaak kunnen mensen juist meer ondernemen, doordat de beschikbare energie beter wordt verdeeld over de dag. Dit betekent ook niet dat je nooit meer over je grens heen zal gaan, maar af en toe is dit helemaal niet erg. Wel betekent dit dat je beter in de gaten hebt waar je grens ligt en dat je ook weer sneller zal zijn hersteld als je er toch een keer overheen bent gegaan.

Ergotherapeut in Zandvoort
Swaluëstraat 33, 2042 KA Zandvoort